
Smart dHYstrict: H₂ in lokale energiesystemen
01/07/2024 – 30/06/2027
Smart dHYstrict onderzoekt de kostenefficiënte inzet van waterstof in lokale energiesystemen, om de belasting van het elektriciteitsnet drastisch te kunnen reduceren. Het project streeft naar een combinatie van verschillende technologieën, zoals een optimale lokale consumptie en tijdelijke opslag van overtollige energie onder de vorm van waterstof.
Smart dHYstrict test diverse configuraties op twee complementaire proeftuinen:
- op Green Energy Park in Zellik (BE) zullen distributie en opslag van waterstof gebeuren via een waterstofdistributienet en bijbehorende waterstoftanks die beide bidirectioneel worden ingezet (waterstof injecteren en onttrekken)
- op de industriële site van VDL in Eindhoven (NL) zal de waterstof lokaal worden opgeslagen als samengedrukt gas en/of onder vorm van een andere drager in een ‘grid-arme’ proeftuin
Beide locaties zullen een slim energie management systeem (EMS) inzetten onder waarheidsgetrouwe omstandigheden. Smart dHYstrict zal bezoeken en workshops organiseren om bedrijven, stakeholders en lokale overheden te informeren en het bredere publiek kennis te laten maken met waterstof.
Consortium
Naast VDL Klima (NL) en Green Energy Park (BE) bestaat het Smart dHYstrict consortium uit: technologieontwikkelaars Solhyd (BE) en NEWES (NL), kennisorganisaties De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Gas.be (BE), distributienetbeheerders Fluvius (VL) en Enexis (NL), high tech bedrijf Priva (VL,NL) dat het EMS zal uitwerken en projectcoördinator WaterstofNet (VL,NL).










Rol van Fluvius
Binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland project Smart dHystrict werkt Fluvius mee aan verschillende aspecten: ontwerp van de proeftuinen, uitwerken van testscenario’s, installeren en voorbereiden van de proeftuinen, uitvoeren en opvolgen van testen met verschillende technologieën in een realistische omgeving.
Budget
De Europese Unie, d.m.v. het EU-fonds 'Interreg Vlaanderen-Nederland', subsidieert voor 50 % SMART DHYSTRICT.
Totaalprojectbudget: 4.790.530,98 euro; waarvan EFRO-fondsen: 2.395.265,49 euro
Budget Fluvius: 132.200,00 euro; waarvan EFRO-fondsen: 66.100,00 euro
Contact
De contactpersoon voor Fluvius is Peter Strobbe (Subsidiebeheer). Heb je vragen over de rol van Fluvius binnen die project? Dan kan je Peter contacteren via e-mail.
Meer info op: interregvlaned.eu
Smart dHYstrict is gefinancierd binnen het Interreg VI programma Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
