Onderwijs

Wil je graag meewerken aan onze enquête?

Ben jij een onderwijsprofessional? Onderwijs en energie: een krachtige samenwerking. Maar het kan nóg krachtiger, en daarom hebben wij jouw mening nodig. Geef je gegevens door, en we contacteren je snel. 

Na je aanmelding via het formulier krijg je van ons een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat je op die link gedrukt hebt, ben je ingeschreven.

Onze passie delen

Investeren in de toekomst en in menselijk kapitaal vinden we als bedrijf van cruciaal belang. Daarom zetten we sterk in op onderwijs en willen we dé partner bij uitstek zijn voor technische scholen.

Met een gemeenschappelijke passie voor techniek delen we kennis en vaardigheden uit. Meer nog, we wisselen ervaringen uit de echte wereld met elkaar uit. Het resultaat? De leerstof wordt extra boeiend, de opleidingen doelgerichter en een job als technieker nog aantrekkelijker.

De vier pijlers

Ons partnership met het onderwijs stoelt op vier pijlers:

  • Het informeren en ondersteunen van leerkrachten die met hun vragen via onderwijs [at] fluvius [dot] be (e-mail) altijd terecht kunnen bij ons.
  • De begeleiding van laatstejaarsstudenten. Niet alleen met stages maar ook door daadwerkelijke begeleiding en deelname aan examenjury’s.
  • Een aanbod van aantrekkelijke jobs in een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving.
  • Het ondersteunen van initiatieven die jongeren stimuleren om voor een technische opleiding te kiezen.

Kom langs op de Spitsdagen

Wat zijn Spitsdagen?

De Spitsdagen zijn hét ontmoetingsmoment bij uitstek voor technische leerkrachten elektriciteit en elektromechanica van het secundair onderwijs, docenten uit het hoger onderwijs en medewerkers van Fluvius.

Samen bespreken we de ontwikkelingen in ons vakgebied en wat wij voor jou kunnen betekenen – lees: wat onze engagementen naar onderwijs toe zijn en welke mogelijkheden we kunnen bieden om je te ondersteunen.

Via de Spitsdagen willen we verder bouwen aan een uitstekende verstandhouding en hopen zo meteen ook technisch talent te motiveren om zich bij Fluvius aan te sluiten.

Spitsdag 2021

In virusvrije tijden kwamen we daarvoor fysiek samen met leerkrachten uit het technisch onderwijs, maar we zouden Fluvius niet zijn als we ons niet flexibel zouden opstellen wanneer de omstandigheden dat van ons verlangen. 

Op woensdag 24 februari vond onze eerste digitale Spitsdag plaats. In een uitgebreid programma met afwisselend gastsprekers en vooraf opgenomen reportages loodsten we de ingeschrevenen doorheen de meest brandende thema’s van ons bedrijf. Zo vertelden we hen waar we tegen 2050 naartoe willen en hoe we ons voorbereiden op de evolutie van duurzame mobiliteit. We lieten een licht schijnen op alle nieuwigheden van openbare verlichting en prikkelden hen om hun leerlingen te overtuigen om mee te stappen in ons multi-utilityverhaal. En we lieten uiteraard vallen dat we sinds kort officieel een ‘Great place to work’ zijn.

Wil je de volledige sessie herbekijken? Dat kan hieronder!

Leren over middenspanning

Bezoek onze didactische middenspanningscabine (RTC-project)

RTC staat voor Regionale Technologische Centra. Dit samenwerkingsverband tussen het onderwijs en het bedrijfsleven onderneemt op provinciaal niveau acties op het vlak van infrastructuur, leerlingenstages en bedrijfsstages/nascholing voor leerkrachten.

Zo stelt Fluvius in haar vestigingen in Melle en Mechelen een didactische middenspanningscabine ter beschikking van het onderwijs.

De productie en distributie van elektrische energie leren we op een praktische wijze en in een realistische omgeving aan.

Er is een klaslokaal en een praktijkruimte waar alle onderdelen uit het leerplan aanwezig zijn:  schakelaars, een MS-transformator, verschillende kabeltypes, isolatoren…

De leerlingen leren veilig metingen en schakelingen uitvoeren. Dit alles onder begeleiding van een ervaren Fluvius-lesgever.
Kortom, een unieke opstelling om lessen over middenspanning aantrekkelijk en didactisch te ondersteunen.

Inschrijven schooljaar 2023-2024

Je kan inschrijvingen.
Wil je een les volgen over “Leren over middenspanning” bij Fluvius in Melle of Mechelen? Stuur dan een onderwijs [at] fluvius [dot] be (e-mail) met vermelding van de gewenste locatie.
Wil je binnen een bepaalde periode komen? Geef dit dan ook meteen mee.

Het cursusmateriaal kan je hieronder bij nuttige documenten bekijken.

Met vragen over deze documenten kan je via opleiding [at] fluvius [dot] be (e-mail) altijd bij ons terecht.

Nuttige documenten

RTC presentatie
PDF Document | 3.79 MB
Welkombrochure RTC Antwerpen
PDF Document | 518.9 KB

Info over digitale meters voor onderwijs

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius uitsluitend nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Speciaal voor de digitale elektriciteitsmeter ontwikkelde Fluvius ook een nieuwe elektriciteitsmeterkast (25D60). Hoewel de meeste technische zaken dezelfde blijven voor onze toekomstige elektriciens en gastechnici, bieden we technische scholen graag maximaal informatie over de werking en plaatsing van onze meters en meterkasten. Voor specifieke info en vragen kan je technologiedct [at] fluvius [dot] be (een e-mail sturen).

Fluvius werkt samen met de Regionale Technologische centra (RTC’s ) om de kennis over digitale meters in scholen te verspreiden.
Fluvius organiseerde een train-the-trainer digitale meters voor onderwijzers: deze presentatie kan je gebruiken in de les.
Bij de RTC’s kunnen scholen een demobord digitale meter ontlenen om te gebruiken in hun lessen. Contacteer hiervoor graag de RTC’s.