Datavisualisatie en datarapport via Mijn Fluvius

Datavisualisatie en datarapport via Mijn Fluvius maakt het mogelijk voor een energiedienstverlener om via Mijn Fluvius voor een EAN-code, meetgegevens van zijn klant met een digitale meter te visualiseren en af te halen onder rapportvorm (csv).

Via dit kanaal kan je volgende meetdata tot en met de vorige dag ontsluiten:

  • Dagwaarden gas en elektriciteit
  • Kwartierwaarden elektriciteit
  • Uurwaarden gas
  • Vanaf april 2021 zullen piekvermogens ook raadpleegbaar zijn via deze dienst

Hoe datavisualisatie en datarapport aanvragen?

Stap 1: Meld je aan op Mijn Fluvius

Om te starten meld je je eerst aan op Mijn Fluvius met je professioneel account. Dit doe je met je eID of Itsme. Enkel personen gemachtigd om op te treden namens jouw organisatie kunnen zich aanmelden.

Meer informatie over inloggen met je professioneel account in Mijn Fluvius.

Schermafdruk van het inlogscherm van Mijn Fluvius met de focus op professioneel account

Stap 2: Maak je kenbaar als energiedienstverlener

Dit doe je door op de landingspagina via het potlood-icoontje aan te geven dat je je hoedanigheid van ‘Organisatie’ wil wijzigen naar ‘Energiedienstverlener’.

Schermafdruk van landingspagina voor professioneel account op Mijn Fluvius met focus op potlood-icoontje bij Fluvius-diensten

Stap 3: Sluit een datatoegangscontract af

Voordat je als energiedienstverlener toegang krijgt tot informatieve meetgegevens moet je eerst een datatoegangscontract afsluiten met Fluvius.

Voor het aanvragen van een datatoegangscontract en deze dienst kunnen kosten worden aangerekend. Voor meer informatie kan je terecht bij vreg.be.

Wanneer in het aanvraagproces wordt gevraagd om een kanaal te kiezen, klik dan op ‘Deze Website’

Schermafdruk Mijn Fluvius datatoegangscontract aanvragen met de focus op de knop 'Deze website'

Nadat je datatoegangscontract is aangevraagd, zal je een e-mail ontvangen met daarin een blanco exemplaar. Dit exemplaar stuur je gehandtekend terug. Je kan je contract ook terugvinden en beheren in Mijn Profiel.

Schermafdruk van profielpagina in Mijn Fluvius met focus op Mijn Profiel

Stap 4: Verwijs je klanten via een stappenplan door naar Mijn Fluvius om verbruiken te delen met jou

Nadat jouw datatoegangscontract is goedgekeurd door Fluvius, ontvang je van ons een bevestigingsmail. In deze mail staat een persoonlijke link naar een stappenplan. Dit stappenplan maakt duidelijk aan je klanten hoe ze toestemming kunnen geven om data te delen. Bekijk hier een voorbeeld.
Je kan dit stappenplan ook terugvinden via Mijn Profiel.

Als een klant van jou diensten wil afnemen, en je hiervoor inzage in zijn verbruik wil, dan moet je hen doorverwijzen naar Mijn Fluvius, aan de hand van dit stappenplan. Dit kan door hen rechtstreeks de URL te bezorgen, of een pdf of een exemplaar op papier. Je vindt een overzicht in de volgende infographic.

Zo verkrijg je het energieverbruik van je klant

Stap 5: Je klanten delen hun verbruik met jou

Aan de hand van het stappenplan melden jouw klanten zich aan op Mijn Fluvius en delen ze voor 1 of meerdere EAN-codes hun verbruik met jou. Ze kunnen zelf de verbruiksperiode bepalen, maar ook het detailniveau van de verbruiken: jaar-, maand-, week- en dagverbruiken en/of ook kwartierverbruiken (elektriciteit) of uurverbruiken (gas).

Stap 6: Ga aan de slag met de verbruiken

Van zodra je klant de verbruiken van elektriciteit of aardgas met je deelt, kan je deze raadplegen op Mijn Fluvius. Ga hiervoor naar ‘Verbruik’ en klik bij de EAN van je klant op ‘Toon grafiek’.

Verbruikshistoriek voor elektriciteit via Mijn Fluvius
Verbruikshistoriek voor aardgas via Mijn Fluvius

Zelf aan de slag

Hier vind je de nodige documentatie om aan de slag te gaan en filmpjes over hoe je de verbruiken kan raadplegen:

Verbruiken voor elektriciteit raadplegen

Verbruiken voor aardgas raadplegen